Köpa bil? Här är några riktlinjer att titta närmare på!

När du landat ditt åtråvärda körkort är naturligtvis nästa steg att köpa en bil – eller kanske byta in den gamla och uppgradera till något trevligare.

Oavsett vilken situation du står inför tänkte vi i det här inlägget titta lite närmare på vad du bör tänka på när du köper bil. Både vad gäller de vanliga misstagen och avvägningar och ”kompromisser” som kan bli aktuella.

1. Få bra betalt för din gamla bil

Har du en bil sedan tidigare och vill byta in den – eller sälja den – ska du givetvis se till att du får ut maximalt värde. I detta avseende kan du inkassera många extra tusenlappar beroende på vilken bilfirma (eller privatperson) som köper din bil. Personligen tycker jag att det är enklast att byta in bilen hos samma bilhandlare som jag köper den nya. Då brukar man få bäst betalt och kunna göra en bra deal.

En bilhandlare i Skåne som tagit inbyte vid köp av bil till nya höjder är Mårtenssons-bil. Här du nämligen minst 20 000 kr i inbyte för din gamla bil, vilket får ses som ett mycket generöst bud. Speciellt med tanke på att detta är ett minimum-belopp.

2. Tänk på de löpande kostnaderna – inte bara på priset

Ett vanligt misstag när man köper en bättre begagnad bil (eller en ny också för den delen) är att man stirrar sig blind på priset för bilen – och på så vis underlåter att räkna på de löpande kostnaderna. De löpande kostnaderna består till stor del av försäkringen och bränsleförbrukningen, och kan, givetvis beroende på hur mycket du använder bilen, kosta väl så mycket som priset på hela bilen under loppet av ett par år. Med tanke att bensinpriset idag ligger någonstans mellan 13-14 kr litern, är det här en parameter som definitivt bör tas med i beräkningen.

3. Bilens ursprung och garantier

Med tanke på hur mycket den svenska bilmarknaden vuxit de senaste åren så är det inte helt ovanligt att det då och då rapporteras om konsumenter som köpt ”grisen i säcken”. Det vill säga en bil som på pappret hade en viss uppsättning egenskaper som inte alls stämde överens med verkligheten. Vanliga exempel är att bilen tidigare varit krockskadad, att någon fifflat med milräknaren, eller att det är fel motor – och liknande. Vänd dig därför i första hand till en kvalitetssäkrad bilfirma när det är dags att köpa bil. Det vill säga till ett företag som ger dig generösa garantier på ditt bilinköp och som kan stå för sin produkt.